HDP u potpunosti podržava odgovor državnog vrha Republike Srbije na veoma opasnu političku odluku “vlade Kosova” da se uvedu carine od 100% na proizvode iz Srbije i BiH, što predstavlja jasno kršenje CEFTA sporazuma i SSP-a, kao i stav predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće uzvratiti na sličan način i da će ostati pouzdani partner.

Podržavajući politiku dijaloga najoštrije osuđujemo ovakav potez Prištine, koja je još jednom pokazala da ne shvata samu suštinu dijaloga koji se vodi u Briselu. Dijalog mora biti proces kompromisa, a nikako jednostranih i opasnih odluka jedne strane, koja ovakvim potezima krši i ono što je u dosadašnjem procesu pregovora postignuto.

Reakciju visoko predstavnice Evropske Unije Federike Mogerini smatramo vrlo bitnom, jer EU upravo i ima takav zadatak u procesu pregovaranja Beograda i Prištine. EU nema više vremena da toleriše Prištini nepoštovanje obaveza iz Briselskog sporazuma, ukoliko želi da doprinese uspešnom nastavku dijaloga. Prištini se mora staviti do znanja da je krajnje vreme da počne sa izvršavanjem preuzetih međunarodnih obaveza, a ne da se čitav proces unazađuje ovakvim odlukama, poput ove o uvođenju carina od 100%.

HDP će nastaviti da jasno i nedvosmisleno daje podršku svakom obliku dijaloga, kao i politici koja vodi ka normalizaciji odnosa na Kosovu, a pre svega zaštiti ljudskih prava i sloboda, kao i demokratskih standarda koje smartamo temeljnim za dalje pregovore između Beograda i Prištine.

Categories: Uncategorized

0 Komentara

Ostavite komentar

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *